Norra Tornen högst i Stockholm

2017-03-27

Ortogonal har börjat arbeta med en av två skyskrapor i Vasastaden i Stockholm. Projektet är känt som Norra Tornen och slår höjdrekord i staden.

Bild på utsättning vid Norra Tornen i Stockholm, Ortogonal geodesi.

De två nya bostadshusen ligger vid Norra Stationsgatan och kommer att få en utsikt som inte går av för hackor.

— Det ena tornet kallas Innovationen och ska stå klart i mars 2018. Det blir 125 meter och den högsta byggnaden i innerstan. Alla lägenheter kommer att ha en hög takhöjd och längst upp byggs penthouselägenheter med en spektakulär utsikt över Stockholm. Det andra tornet kallas Helix och blir lägre, säger Ortogonals mätchef Bartosz Paruzel.

Bild på Norra Tornen i Stockholm, Ortogonal geodesi.Byggherre är Oscar Properties och försäljningen av de exklusiva lägenheterna har börjat. I Innovationen blir det 182 lägenheter och i Helix 141, med storlekar från två rum till sju rum.

Ortogonals mätchef Bartosz Paruzel kommer att vara sysselsatt med projektet tills nästa år. Hittills har två underjordiska garage i två våningar producerats samt grundplattan till Innovationen. Bartosz jobbar nu med utsättningen av entréplanet till skyskrapan.

— Husen byggs med prefabelement och planen är att färdigställa ett våningsplan varannan vecka. Jag sätter ut väggar och element och allt som har att göra med konstruktionen.

Att arbeta med en över 100 meter hög byggnad som dessutom har geometriska former utöver det vanliga ställer höga krav på en utsättare. Fasaden är oregelbunden och alla balkonger sticker ut från huskroppen.

Bild på Norra Tornen i Stockholm, Ortogonal geodesi.— Balkongerna kommer att bli en utmaning, men jag är taggad inför jobbet! En annan komplicerande faktor är att när vi når en viss höjd kommer jag inte att kunna se några mätpunkter nere på marken med totalstationen. Jag behöver etablera mätpunkter på mycket långt avstånd, kanske upp emot en kilometer, och jag måste därför använda totalstationens räckvidd maximalt, säger Bartosz.

BILDER: Ortogonal och Oscar Properties


ShareThis